Trafik kazalarında uygulamayı sevdik el sıkışıp anlaştık

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Kasım 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maddİ hasarlı trafik kazalarında polise başvurmadan tarafların kendi aralarında tutanak düzenleyerek el sıkışıp uzlaşmalarına imkan tanıyan uygulama, öngörülerin aksine benimsendi.

Uygulamanın yürürlüğe girdiği 1 Nisan 2008 tarihinden bu yana ülke genelinde meydana gelen maddi hasarlı yaklaşık 500 bin trafik kazasının 380 bininde, vatandaş kendi tutanağını düzenledi. Böylece her 5 kazadan yaklaşık 4'ü polise intikal etmeden uzlaşma ile çözümlendi.

?Türkiye'de tutmaz? denilen uygulamanın ülke genelinde kısa sürede yaygınlaşması, en çok zor şartlarda görev yapan trafik polislerini sevindirdi. Halk arasında ?Kendi tutanağını kendin tut? olarak adlandırılan sistem, özellikle büyük kentlerde kaza nedeniyle trafiğin saatlerce kilitlenmesi riskini de ortadan kaldırdı. Sistem ekonomisi açısından da önemli bir getiri sağladı. Hasarlı trafik kazalarında devreden çıkan polis, kaza yerine gitmek için yakıt ve zaman harcamaktan kurtulmuş oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, hasarlı trafik kazalarında tarafların kendi aralarında tutanak düzenlemesinde ilk sırayı İstanbul aldı. İstanbul'u 43 bin 654 tutanakla Ankara, 31 bin 92 tutanakla İzmir, 19 bin 304 tutanakla Bursa ve 12 bin 43 tutanakla Antalya izledi.

Diyarbakır'da 2 bin 524, Erzurum'da bin 973, Van'da bin 592, Şanlıurfa'da bin 142 , Şırnak'ta 237, Hakkari'de 112 ve Siirt'te 187 maddi hasarlı kazada, taraflar kendi aralarında uzlaşarak polis çağırmadan tutanak düzenlediler.

Kazaların yaklaşık yüzde 20'sinde ise vatandaş yine polise başvurdu. Uygulamanın yürürlüğe girdiği nisan ayından bu yana ülke genelinde meydana gelen 500 bine yakın hasarlı trafik kazasının 120 bininde kaza tutanağı polis tarafından hazırlandı.

NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kazanın her detayında özellikle kusur dağılımı konusunda anlaşmak gerekmiyor. Kazayı olduğu şekliyle tutanağa aktarmak yeterli. Olay tarihi, saati, yeri, sürücü ve araç bilgileri, trafik sigortası poliçe bilgilerinin tutanakta yern almasına dikkatat edin. Araçların, kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı cephelerden fotoğraflarının da çekilmesinde fayda var. İkiden fazla aracın karıştığı kazalarda her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanacak.

Ufuk TÜRKYILMAZ / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber